Snorken

Snorken er lyde fra vibrationer i det bløde væv i svælget, der strækker sig fra den bageste del af næsehulen ned til strubehovedet. Hvis der er for snævre forhold i næsen eller svælget, opstår der hvirvelstrømninger i luftstrømmen, når man trækker vejret, og disse får vævet til at vibrere.

Både mænd og kvinder kan snorke og overvægt øger risikoen for snorken. Det skyldes, at fedtvævet sætter sig dels på halsens yderside og dels imellem svælgets muskler, således at svælgets diameter mindskes.

Mange føler sig om morgenen meget tørre i mundsvælget, drøblen kan hæve og man kan have synkesmerter og ømhed bagerst i munden og svælg.

Der er alt efter de objektive fund ved undersøgelsen, forskellige muligheder indenfor medicinsk behandling (oftest næsespray), evt. tand-skinne (MAD-skinne) samt evt. kirurgiske indgreb, der alt sammen har til hensigt at bedre luftpassagen gennem næse og svælg.

Der kan ligeledes være mulig effekt af expandere til næsen som f.eks ydre-næse plaster eller næsekegle, men også ændret sovestilling kan være en simpel og mulig effektiv lindring.